Jak urozmaicić jedzenie?

Azjatyckie dodatki do dań
Gotowanie jest sztuką. Sztuką dobierania smaków, łączenia kolorów i dodatków. Nie prawie każdy tej sztuce się sprawdza i odnajduje, co jest zupełnie standardowe.



Nie każdy musi dysponować wyszukanym zmysłem smaku, który w trakcie gotowania jest niewiarygodnie wymagany. Świetnie rozwinięty zmysł smaku daje możliwość gotującemu nie tylko wycenić, czy dodał sos sojowy w adekwatnej ilości. W wielu przypadkach wyczucie smaku daje możliwość oszacować dobry jakościowo produkt, od tego, który nie do końca spełnia nadzieja. A jak wiadomo jakość produktów, w sporym stopniu przekłada się na jakość przygotowanej potrawy.

W gotowaniu przydaje się również naturalna umiejętność do łączenia smaków. Nie właściwie każdy taką posiada. A osobom, które lubią i chcą gotować, takie zdolności bardzo się przydają, bo dzięki nim przygotowywane potrawy za każdym razem są jeszcze lepsze. W każdej chwili jest tak, że gotuje się na bazie przepisów. Wówczas wiadomo, jak traktować glony do sushi, czy jakie proporcje składników są niezbędne do przygotowania sałatki. Prawie każdy przepis można jednakże traktować dość luźno. Jeżeli ma się doświadczenie w gotowaniu i wyczucie smaku, można przekształcić przepis, dodając do potraw coś od siebie albo rezygnując z jakiegoś składnika. W ten sposób można poprawić smak dania. W ten sposób modyfikuje się sporo przepisów.

Kiedy komuś nie smakuje mleko kokosowe w puszce, zamienia się je na inny alternatywny składnik i sprawdza, czy w takiej wersji jedzenie przejdzie, czy będzie tak samo smaczne. Nie w każdej chwili bez wątpienia jest to możliwe. Tam, gdzie podstawę dania stanowią wodorosty, nie można ich wyeliminować, bo danie straci swój sens i jego przygotowanie może być nawet niemożliwe. Dlatego modyfikacji w przepisach kulinarnych dokonuje się jedynie w takim zakresie, jak jest to realne. Zbyt bardzo duże zmiany mogą sprawić, że danie będzie zupełnie inne. Jeśli w daniu zmieni się składniki i proporcje, może ono całkowicie zmieć smak i wygląd.

Sprawdź: nori silver.